Onze nieuwsberichten

Dieetbehandeling na besmetting met het coronavirus

Dieetbehandeling na besmetting met het coronavirus

20-04-'20


Patiënten met het coronavirus hebben tijdens ziekenhuisopname een verhoogde energie- en eiwitbehoefte. Tijdens een ziekenhuisopname is het spiermassaverlies 200 gram per dag, op de Intensive Care is dit maar liefst 800 gram per dag. Daarnaast heeft ongeveer 20% van de COVID-19-patiënten gastro-intestinale symptomen (zoals buikpijn en diarree) als gevolg van directe virale infectie van het darmslijmvlies of als gevolg van de medicijnen. Het evenwicht van het bacteriële microbioom in de darm lijkt daardoor verstoord.

 

Ook patiënten die thuis zijn gebleven kunnen wel 1 kilo per dag afvallen en verliezen dus ook veel spiermassa en conditie. Ook bij obesitas en overgewicht is dit niet wenselijk. Vaak is de eetlust verminderd en is er sprake van smaak en geur verlies. Ook vermoeidheid zorgt ervoor dat je minder eetlust hebt.

 

Wat doet de dietist?

Als diëtist berekenen we wat iemand dagelijks nodig heeft aan eiwitten en energie om zo weer in een goede voedingstoestand te komen. Als het niet lukt om voldoende energie en/of eiwitten binnen te krijgen kunnen we aanvullende (drink)voeding inzetten.

Een energie en eiwitverrijkt dieet bouw je uiteindelijk ook weer af.
Ook werken we samen met de fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en de psycholoog en kunnen we op deze manier snel overleggen/signaleren waar iemand nog meer hulp bij kan gebruiken. Samen staan we sterk en kunnen we de patiënt helpen bij je herstel!
Op dit moment starten we de behandeling telefonisch of met beeldbellen op. Meer weten? Bel naar 06-43425690 voor meer informatie of het plannen van een afspraak. Of meld je aan via de website.