Onze nieuwsberichten

Genieten van al dat december lekkers! Genieten van al dat december lekkers!

Genieten van al dat december lekkers!

16-11-'20

Pepernoten, marsepein, kerstkransjes een kinds favoriete snoepgoed in de donkere dagen aan het einde van het jaar. Én van veel volwassenen. Heb jij soms ook het gevoel dat het einde van het jaar steeds vroeger begint? Dat het eten van dit lekkers steeds vaker voorkomt? Dat de hoeveelheden steeds groter worden? Geniet je eigenlijk nog wel echt van het snoepen? 

Gelukkig zijn er tips die jou kunnen helpen weer te genieten van de feestdagen. Zonder met een schuldgevoel terug te kijken. Én echt te kunnen genieten van al dit lekkers.

 

Maaghonger?
Heb je honger? Je kan die zak met strooigoed openen en als koekiemonster wegwerken. Misschien kan je ook aan tafel gaan zitten en een daadwerkelijke maaltijd eten? Hoogstwaarschijnlijk voel je je na die tweede optie veel minder hongerig en houd je er een beter gevoel aan over omdat je je lichaam daadwerkelijk gevoed hebt.

 

Maak de verleiding zo klein mogelijk.
We zijn gevoelig. Zowel voor negatieve als positieve zaken om ons heen. Je kan het nog allemaal zo goed bedacht hebben, reclames werken niet voor niets, ze zijn goed in het inspelen op behoeftes waarvan je zelf niet wist dat je ze had. Op alles om je heen heb je niet zo veel invloed, op jezelf des te meer. Maak de verleiding voor jezelf dus zo klein mogelijk:
– Maak voordat je van huis weg gaat een boodschappenbriefje en houd je daar aan.
– Haal het snoepgoed alleen in de week van de feestdag in huis (bv. alleen de week voor sinterklaas).
– Leg het snoepgoed in een afgesloten trommel of la, uit het zicht.

 

Snoep zonder afleiding.
Het moment is daar, je hebt zo’n zin in dat stukje marsepein. Je hebt geen echte honger meer en wil er echt van genieten. Hoe ga je er voor zorgen dat dat gaat lukken?
Als je in bad wil gaan liggen met een boek en een glas drinken en de kinderen staan op de deur te bonken, je partner vraagt waar dat ene ligt en je hoort ook nog ergens je telefoon af gaan, geniet je dan? Weet je nog wat je net gelezen hebt? Waarschijnlijk niet. Wat dacht je van alle afleidingen tijdens het eten? 
– Kies een rustig moment uit.
– Leg het product op een bordje of schaaltje.
– Ga aan tafel zitten zonder afleiding van telefoon, krant, televisie etc.
– Breek een stukje af of kies een stukje uit.
– Bekijk en ruik: welke kleur, vorm, structuur heeft het? Hoe ruikt het?
– Kauw en voel: wat voel je, welke smaak, kauw zo rustig mogelijk.
– Proef: proef je de smaak nog na het slikken? Neem pas een nieuwe hap als de smaak is verdwenen.

 

Geniet van de feestdagen en geniet bewust van al dat lekkers!

 

Diede Huver, ABCdiëtist