Onze nieuwsberichten

Intuïtief eten

14-04-'20

Wil jij ook blijven genieten van een ontbijt, lunch, avondmaaltijd en/of lekkers tussendoor zonder met een schuldgevoel achter te blijven? Eten is naast belangrijk om in leven te blijven ook nog eens heel erg lekker. Waarom dan iets eten zonder daar aandacht aan te besteden? De volgende stappen gebaseerd op de 10 principes van intuïtief eten samengevat door ABCdietist Diede Huver kunnen je op weg helpen.

 

1. Bepaal waar je trek in hebt.

Naast dat ons lichaam iedere dag energie en voedingsstoffen nodig heeft om in leven te blijven is eten natuurlijk ook heel erg lekker. Lekker eten geeft ons plezier en een voldaan gevoel. Maak daarom ook smaak een belangrijk onderdeel van je voedselkeuze. Ook bij gezonde voeding is smaak een zeer belangrijke factor. 

Ieder huis heeft een tafel - maar jij kiest de tafel die jij mooi vind. Kies daarom ook het fruit of de brood soort die jij lekker vindt. Dat betekend niet dat je iedere dag hetzelfde lekker vindt - of in het zelfde product trek hebt. Variatie houdt het leuk.

Waar heb jij nu echt zin in (voor het paasontbijt)? Misschien gaat het om een specifiek product of smaak of is het een combinatie van producten en verschillende smaken?

 

2. Hoeveel honger heb je nu?

Wist je dat je meer van je eten geniet als je een licht honger gevoel hebt?

Wanneer je een ontembare honger hebt, het gevoel dat je wel een heel brood kan op eten of 3 borden kan legen- zal smaak en bewust eten niet heel belangrijk zijn. Je eet omdat je NU energie nodig hebt.

Als je een volle maag hebt zal je echter ook minder bewust zijn wat je wilt eten en of het voldoet aan je behoefte. Als je niet een beetje hongerig bent is het eten minder aantrekkelijk.

Een licht honger gevoel op het moment dat je gaat eten zorgt er dus voor dat je bewust kan kiezen wat je wilt eten, je zal merken dat je eten daadwerkelijk er voor zorgt dat je hongergevoel wat afneemt en je kan bewust stilstaan bij wat je eet, hoe het smaakt etc.

Geef je honger gevoel een cijfer op een schaal van 1 tot 10. Waarbij 1 zeer hongerig betekend  (“je voelt je leeg en hebt NU energie nodig”) en het cijfer 10 een zeer vol gevoel (“geef me 3 uur de tijd, met de knoop van je broek open, om bij te komen”).

 

3. Voor het eten

Kan je aangeven wat het verschil in ervaring is wanneer:

1)    je een broodje eet, terwijl je van de ene afspraak naar de andere rent en je ook nog op moet letten op het verkeer terwijl je op de fiets of in de auto zit?
2)    je de geur van vers gebakken brood de kamer ruikt stromen, je aan een mooi gedekte tafel zit, de hele zaterdag nog voor je open ligt en je de zon op je gezicht voelt schijnen?

Veel mensen ervaren een fijnere eetervaring wanneer ze in een fijne eetomgeving eten. Restaurants spenderen niet voor niets tijd en geld om een mooi ingerichte ruimte te maken zodat mensen steeds weer terug willen komen. En wat dacht je van de opmaak van je bord? 

Als je eet in een fijne omgeving, met een tafelkleed of placemat, mooie borden, glazen etc. zal je meer genieten van het moment. 

 

4. Tijdens het eten

Geef jezelf de tijd om te eten, zoals we net al bespraken - wanneer je haastig eet zal je minder genieten van je eten.

Ga zitten aan tafel en adem voordat je begint eens een aantal keer diep in. Dit helpt om te kalmeren en je volle aandacht bij de maaltijd te zijn.

Eet rustig: je smaakpapillen zitten op je tong niet in je maag. Bij hap-slik-weg heb je geen kans om echt te proeven wat je aan het eten bent. En hoe proef je dan hoe lekker het eten is wat je hebt uitgekozen?
Poef iedere hap: is het zoet of zout, is zacht of knapperig, wat is de smaak?

Eet rustig, proef en geniet.

 

5. Pauzeer halverwege

Als je weleens een hele verpakking koekjes of chips hebt gegeten zal je merken dat de eerste happen vele malen lekkerder smaken dan wanneer je halverwege bent. En vaak is de laatste hap weer extra lekker omdat je bewust bent dat het bijna op is. In onderzoeken is ontdekt dat wanneer je steeds hetzelfde eet onze voorkeur voor dit voedsel langzaam afneemt. Belangrijk hierbij is om steeds met aandacht te blijven eten. Zie stap 4.

Door bij de eerste hap een cijfer te geven aan hoe lekker jij het vindt (schaal 1-10), halverwege te pauzeren, bewust stil te staan bij wat je eet (ruikt en proeft), en aan het einde wederom een cijfer te geven aan. Zal je op den duur merken dat het cijfer afneemt. Overweeg om te stoppen.

 

6. Wanneer heb je voldoende gehad?

Wanneer je stop met eten, merk op, op welk niveau van honger / verzadiging je nu zit. Geef wederom een cijfer van 1 tot 10. 

Bij het cijfer 6 of 7 voel je je comfortabel verzadigd;
Bij 8 zit je vol;
Bij 9 zit je overvol;
Bij 10 begin je je ziek te voel van het overvolle gevoel.

Bekijk punt 2. Wanneer je een voldaan gevoel hebt - zonder echt honger te hebben zal je eten minder goed smaken dan wanneer je je licht hongerig voelt.

Daarnaast wanneer voelt jouw lichaam het meest comfortabel? Wanneer je de hele tafel hebt leeg gegeten of merk je dat je na 1,5 portie / snee / broodje / verpakking etc. eigenlijk wel voldoende hebt gehad?Wanneer je dit punt bereikt hebt kan het helpen je bord voor je uit te schuiven. Het eten loopt niet weg (tenzij je partner het van je bord op eet - je mag best aangeven dat je jouw portie voor later wilt bewaren).

Wacht totdat je merkt dat je weer licht hongerig begint te voelen. Je zal een positievere ervaring merken door de rest op te eten op het moment dat je weer wat honger hebt - dan door te blijven eten op het moment dat je merkt dat je eigenlijk al voldoende hebt gehad.

Is het niet zonde om dat heerlijke eten zonder er echt van te genieten op te eten. Terwijl je misschien 2 uur later wel weer wat trek hebt en het eten de aandacht krijgt die het verdient?

 


Literatuur: boek “Intuitive Eating - Evelyn Tribole and Elyse Resch”