Onze nieuwsberichten

Intuitief eten iets voor jou? Intuitief eten iets voor jou?

Intuitief eten iets voor jou?

13-01-'20


Yes weekend! Bijna standaard reed ik na mijn werk op vrijdag langs de supermarkt. Boodschappen voor het avondeten en – het was tenslotte weekend- ook wat lekkers. Mijn meest favoriete snack was en is nog steeds - chips. Wat een uitvinding!
En die chips vind ik zooo lekker, dacht ik, dat ik altijd de zak tot op de bodem leeg eet. Met een misselijk- én schuldgevoel achteraf. Potdorrie! Waarom moet dat ding helemaal leeg?! Ja kan toch ook een halve zak of schaaltje eten?!
De oplossing? Geen chips in huis halen de rest van de week – tot de volgende week - wanneer ik vond dat het wel weer mocht. En die volgende week? Precies hetzelfde riedeltje, zak leeg  -  schuldgevoel vol.
Wat zegt dit over iemand? Geen maat kunnen houden. Lekkers niet in huis halen omdat je er toch niet vanaf kan blijven. Je volproppen op vakantie of bij een etentje. De meest voor de hand liggende verklaring? Geen discipline of onvoldoende motivatie.
Maar is dat ook zo? Ik heb afgelopen tien jaar nagenoeg iedere week tenminste 1x hardgelopen. Daar moet je best wat discipline voor hebben, toch? Vorig jaar heb ik zelfs nog een halve marathon gelopen – daar moet je ook best wat motivatie voor hebben, is het niet? Mijn antwoord kwam in de 10 principes van Intuitief Eten. Geen strakke  adviezen die je moet opvolgen – geen goed of fout - geen falen of slagen – maar 10 hulplijnen die me inzicht gaven in mijn gewoontes en vooral wat de grondslag was voor mijn uitspattingen zoals ik ze zag.
Intuïtief Eten is in 1995 ontwikkeld door Evelyn Tribole en Elyse Resch, twee diëtisten. Zij liepen destijds tegen dezelfde problemen aan bij hun cliënten en zagen dat diëten hen niet verder hielpen. Na het lezen en vergelijken van allerlei wetenschappelijk artikelen kwamen zij met 10 principes waar aan de hand zij cliënten begeleiden met oefeningen en gesprekken.
Intuïtief Eten is niet gericht op gewicht, op hardlijnige regels die je moet opvolgen maar juist op het herkennen van allerlei signalen die je eigen lichaam afgeeft. Door hiervan bewust te worden, je gewoontes te herkenen en te leren waar deze uit voort komen, voedsel weer te zien als een basisbehoefte - iets want niet verdient hoeft te worden (net als ademhalen of plassen) - en goed voor je lichaam te zorgen ongeacht je uiterlijk of gewicht. Een proces zonder goed of fout, een ontdekkingsreis waarbij ieder ervaring een leermoment is voor de volgende keer.
Intuïtief eten kan er voor zorgen dat je je lichamelijk beter voelt, op den duur minder eet en vaker beweegt, je gedachten over voedsel en je lichaam zullen veranderen naar een rustiger gevoel en ja ook labwaarden en je gezondheid verbeteren.
En dat chips eten? Dat gebeurt nog regelmatig – op het moment dat ik daar zin in heb – en de hoeveelheid waar ik behoefte aan heb. Ja dat kan een handje zijn, één schaaltje, of twee en ja soms ook een hele zak. Maar dan zonder schuld gevoel en ja er ligt zelfs weleens chips in de kast –zonder dat ik me daar continue bewust van ben.
Wil je meer weten over intuïtief eten en wat het voor jou kan betekenen?
Maak een afspraak met ABC diëtiste Diede Huver