Onze nieuwsberichten

Lekker blijven bewegen in en om het huis

Lekker blijven bewegen in en om het huis

26-03-'20

Je work-out in de sportschool zal even moeten wachten, en ook sportverenigingen en zwembaden zijn gesloten. Want het advies luidt: zo veel mogelijk thuis blijven en sociaal contact vermijden.
  

Het kan natuurlijk erg lastig lijken om ervoor te zorgen dat je goed blijft bewegen. Je dagelijkse ritme is immers helemaal in de war gegooid.

Toch haal je er veel voordelen uit als je thuis wat beweeg- en/of sportmomenten in kan passen. Het is bijvoorbeeld bevorderend voor een goede weerstand en gewicht, en het houdt je fit en alert!
    

Hoe kan je er nu voor zorgen dat je lekker kan blijven bewegen, en dat je conditie niet ineens achteruit gaat tijdens deze periode van thuis isolatie?

Hieronder vind je vijf ideeën van ABCdietist Iris Caron:

 

1. Voorzichtig naar buiten

Gelukkig mag je in Nederland gewoon (nog) naar buiten, zolang je ervoor kan zorgen dat je met niemand in contact hoeft te komen en minimaal 1.5 meter afstand houdt. Kijk of je ergens een mooie locatie kan vinden waar niet veel mensen zijn, desnoods ga je er met de fiets of zelfs de auto heen. Dan kan je gewoon nog lekker buiten stevig wandelen, fietsen, hardlopen of skeeleren. Doe dit alleen als je je niet ziek of verkouden voelt en geen koorts hebt!

 

2. Huishouden
Nu je toch veel thuis moet blijven, kan je er maar beter voor zorgen dat het binnen gezellig en schoon is. Wist je dat het huishouden een goede vorm van beweging is? Nu de zon op de ramen staat is het weer eens tijd om die goed te lappen, en de grondige voorjaarsschoonmaak kan ook weer beginnen. Juist nu is het de tijd om extra kritisch te kijken naar alle hoekjes en kiertjes in je huis, pak ze allemaal mee!

 

3. Tuinieren
Hoera, de lente begint! Helaas, de terrasjes blijven voorlopig dicht! Zorg er dus voor dat je tuin je eigen persoonlijke terrasje wordt. En die moet natuurlijk wel even lente-klaar gemaakt worden. Ook tuinieren is een lekkere work-out. Sleep die zware zakken potgrond door de hele tuin, maai het gras, loop heen en weer met volle gieters water, en op die manier ben je goed bezig.

 

4. De sportschool in huis halen
Natuurlijk kan je thuis zonder alle apparaten en gewichten ook genoeg oefeningen doen. Denk aan yoga oefeningen of squats, planken, sit-ups en jumping-jacks. Zeggen deze termen jou nu helemaal niks? Geen zorgen, op het internet zijn meer dan genoeg filmpjes te vinden met leuke work-outs die je thuis kan doen, op elk niveau, van beginner tot ervaren. Kies iets wat jij fijn vindt. Je kan het ook nog wat pittiger maken door gevulde flessen water of een volle rugzak als gewichten te gebruiken. Zit je normaal al bij een sportschool? Vraag na of dat zij je bepaalde oefeningen kunnen opsturen, of dat zij beeldmateriaal voor je hebben.

 

5. Maak er een feestje van
Het is wel een beetje een domper, die thuisisolatie. Veel leuke dingen zijn afgelast, en sociaal contact wordt tot een minimum gebracht. Dan moeten we er zelf maar een feestje van maken. Zet je favoriete muziek op, en gooi die heupen los. Van dansen word je vrolijk en het is natuurlijk gezond! Het maakt niet uit hoe je danst, want je bent in je eigen vertrouwde omgeving. Je kan het zelfs voor de spiegel doen om bepaalde danspassen te oefenen. Hoe leuk is het als je jezelf hebt geleerd om salsa te dansen? Straks als de feestjes weer kunnen losbarsten, kan jij je nieuwe pasjes laten zien.

 

Probeer het eens uit om in je dagelijkse ritme wat beweging toe te passen. Kijk vooral naar wat goed bij jou past, wat jij leuk vindt om te doen. Wil je meer weten over een gezonde leefstijl, en hoe je dat nu moet aanpakken in thuisisolatie? De ABC diëtist kan telefonische of online begeleiding bieden. Neem gerust contact met ons op.

 

#corona #covid-19 #gezondheid #leefstijl