Onze nieuwsberichten

Mindful Pasen! Mindful Pasen!

Mindful Pasen!

09-04-'20

Mindful paaseitjes eten..?

 

Misschien heb je ze al in huis staan of liggen ze komend weekend verstopt in je huis/tuin of balkon. Chocolade paaseitjes! Lekker, maar zijn al die 70 paaseitjes uit die voordeelzak even lekker? Goed moment om dat uit te proberen met dit mindful stappenplan.

 

Stap 1. Kies je favoriete paaseitje
De ene chocola is de andere niet. Welke soort vind jij het aller lekkerst? Wees kieskeurig en neem voor deze oefening de smaak waar je helemaal van smelt.

 

Stap 2. Ga er voor zitten
Je gaat heerlijk met volle aandacht van je favoriete paaseitje genieten. Neem er dan ook ruim de tijd voor. Leg het paaseitje op een mooi bordje en ga er echt voor zitten. Maak er een momentje zonder afleiding van. Volg een paar keer rustig je adem zodat je aandacht naar binnen keert. Voel hoeveel honger je op dit moment hebt.

 

Stap 3. Doe vooronderzoek
Laat je zintuigen het paaseitje nieuwsgierig onderzoeken. Scherp je aandacht door je in te beelden dat je nog nooit een paaseitje hebt gezien. Bekijk het, neem de geur in je op, pak het op een voel hoe het in je hand ligt. Kijk of je woorden vindt om te beschrijven wat je opmerkt. Zo bereid je je smaakpapillen alvast voor zodat ze straks extra goed werken.

 

Stap 4. Eet: laat het paaseitje je leiden
Leg dan voorzichtig het paaseitje op je tong. Hoe voelt dat? Wat gebeurt er? Laat de substantie langzaam smelten en zich door je mond verspreiden. Volg van moment tot moment alle veranderingen in smaak en textuur. Probeer om niet actief te ‘eten’, maar je door de chocolade te laten leiden. Merk op wanneer een slikreactie ontstaat, volg wat je tong dan doet.

 

Stap 5. Laat gedachten en gevoelens toe
Merk gedurende het hele proces op of het eten van het paaseitje bepaalde gedachten of gevoelens in je oproept. Dat kan een fijn gevoel zijn (‘wat heerlijk is dit’), maar soms is er ook onrust (‘wat gaat dit langzaam!’), verlangen (‘ik wil hier meer van!), of zelfs schuldgevoel (‘dit is slecht voor me …’). Wat het ook is, je hoeft er nu niet op te reageren. Merk het op, en breng je aandacht weer zachtjes terug naar de chocolade.

 

Stap 6. Blijf bij de nasmaak
Nadat het laatste restje chocolade is doorgeslikt, is het eten nog niet afgelopen! Er is vaak nog van alles op te merken. Allereerst de nasmaak: je kunt vaak nog minutenlang de veranderende smaaksensaties proeven. En ook je tong is nog in beweging om kleine restjes in je mond op te ruimen, en je lichaam is bezig de chocola op te nemen. Kun je sensaties voelen en er bij blijven?

 

Stap 7. Voel na
Ga tenslotte na of er na het eten van dit paaseitje veranderingen zijn waar te nemen. Misschien merk je een effect op je stemming of op je gedachten? Of kun je een gevoel van verzadiging in je lichaam voelen? Merk op hoe het nu met je is, heeft de chocola iets met je gedaan?

Genieten van eten! Ook met Pasen.


 

Bron:https://mindful-eten.nl/2015/02/14/mindful-chocola-eten/ , met wat kleine aanpassingen hebben we dit stukje over mindful eten geleend van auteur Rita Zeelenberg. Kijk voor meer tips over mindful eten op haar website.