Onze nieuwsberichten

Stoppen met roken en gewichtstoename... hoe zit het nu precies?

Stoppen met roken en gewichtstoename... hoe zit het nu precies?

10-10-'19


4 op de 5 mensen die stoppen met roken komen aan in gewicht. Hoe dat kan? Roken stimuleert de stofwisseling. De oorzaak is de verslavende stof nicotine.  Als je stopt met roken wordt je stofwisseling weer normaal. Gemiddeld kom je een ex-roker 2-4 kilo aan in de eerste maanden als ze hetzelfde blijven eten en bewegen.
Kom je meer aan? Als je stopt met roken ruik en proef je ook beter, de kans dat je meer opschept of iets meer luncht is groot. En vaak wordt de sigaret vervangen door snoep...
Hoe blijf je op gewicht?
Eet meer groenten en fruit! Zet dit op een zichtbare plek in huis. Bijvoorbeeld een schaal met snackgroenten op het aanrecht en een fruitschaal op tafel. De voedingsvezels zorgen voor een lichamelijk vol gevoel.

 

Drink voldoendel. Kies voor water of thee. Neem een groot glas of een grote mok. Zet een pot thee op tafel.


Verberg je snoep, koek en snacks in de kast.


Wat ga je met de extra tijd die doen als je stopt met roken? Als je 20 sigaretten per dag rookt hou je 100 minuten per dag over. Probeer deze tijd te vervangen door actieve tijd. 2x 15 minuten of dagelijks een halfuur lopen zou dan geen probleem moeten zijn... dan hou je nog ruim een uur over.


Eet bewust. Niks mis met een koekje of snoepje als je je gedachten bij het eten houdt. Eet je onbewust? Dan is je Hoofd of Trek honger ook niet gestild. Dus proef en geniet van dat stukje chocolade of die koek.


Succes bij het stoppen met roken en bedenk dat het gezonder is om een aantal kilo's aan te komen, dan te blijven roken!