Onze nieuwsberichten

Thuiswerken en snaaien - doe het mindful

Thuiswerken en snaaien - doe het mindful

19-03-'20

Nu wij  in grote getale  thuiswerken liggen de verleidingen om iets lekkers te nemen op de loer. Misschien heb je  de chocoladepaaseitjes  ook al  gehamsterd. Liggen ze uit het zicht of kom je deze  iedere keer als je een kopje koffie of thee wilt zetten  tegen. Het zal dan erg moeilijk worden om de paaseitjes steeds te weerstaan. Zorg in ieder geval dat ze niet voor het grijpen liggen maar ook dat je ze niet ziet en dat je er moeite voor moet doen om er 1 te pakken. 

Kun je de paaseitjes echt niet weerstaan, probeer ze dan eens mindful  te eten,  want als je eerlijk bent,  zijn  al die 70 paaseitjes uit die voordeelzak echt wel even lekker? Goed moment om dat uit te proberen met dit mindful stappenplan. En als je niet van chocolade houdt dan kun je dit ook toepassen bij iets anders wat je moeilijk kunt weerstaan. 

 

Stap 1. Kies je favoriete paaseitje


De ene chocola is de andere niet. Welke soort vind jij het aller lekkerst? Wees kieskeurig en neem voor deze oefening de smaak  die jou het aller lekkerst lijkt.

 

Stap 2. Ga er voor zitten

Je gaat heerlijk met volle aandacht van je favoriete paaseitje genieten. Neem er dan ook ruim de tijd voor. Leg het paaseitje op een mooi bordje en ga er echt voor zitten. Maak er een momentje zonder afleiding van. Volg een paar keer rustig je adem zodat je aandacht naar binnen keert. Voel hoeveel honger je op dit moment hebt.

 

Stap 3. Doe vooronderzoek


Laat je zintuigen het paaseitje nieuwsgierig onderzoeken. Scherp je aandacht door je in te beelden dat je nog nooit een paaseitje hebt gezien. Pak het uit als er een verpakking omzit. Doe net alsof je een heel klein kostbaar cadeautje uitpakt. Bekijk het, breng  het naar je neus neem de geur in je op,  voel hoe het in je hand ligt. Kun je beschrijven wat je opmerkt? Daarmee maak je  jouw smaakpapillen alvast actief. 

 

Stap 4. Eet: laat het paaseitje je leiden


Leg dan voorzichtig het paaseitje op je tong. Hoe voelt dat? Wat gebeurt er? Laat de substantie langzaam smelten en zich door je mond verspreiden. Volg van moment tot moment alle veranderingen in smaak en textuur. Probeer om niet actief te ‘eten’, maar je door de chocolade te laten leiden. Merk op wanneer een slikreactie ontstaat, slikt het paaseitje niet door en volg wat je tong dan doet.

 

Stap 5. Laat gedachten en gevoelens toe


Merk gedurende het hele proces op of het eten van het paaseitje bepaalde gedachten of gevoelens in je oproept. Dat kan een fijn gevoel zijn (‘wat heerlijk is dit’), maar soms is er ook onrust (‘wat gaat dit langzaam!’), verlangen (‘ik wil hier meer van!), of zelfs schuldgevoel (‘dit is slecht voor me …’). Wat het ook is, je hoeft er nu niet op te reageren. Merk het op, en breng je aandacht weer zachtjes terug naar de chocolade.

 

 

Stap 6. Blijf bij de nasmaak


Nadat het laatste restje chocolade is doorgeslikt, is het eten nog niet afgelopen! Er is vaak nog van alles op te merken. Allereerst de nasmaak: je kunt vaak nog minutenlang de veranderende smaaksensaties proeven. En ook je tong is nog in beweging om kleine restjes in je mond op te ruimen, en je lichaam is bezig de chocola op te nemen. Kun je sensaties voelen en er bij blijven?

 

Stap 7. Voel na

Ga tenslotte na of er na het eten van dit paaseitje veranderingen zijn waar te nemen. Misschien merk je een effect op je stemming of op je gedachten? Of kun je een gevoel van verzadiging in je lichaam voelen? Merk op hoe het nu met je is, heeft de chocola iets met je gedaan?

 

En als je vindt dat je  nog een paaseitje mag eten, dan doe je dat weer op deze manier. 

En als het jou niet lukt om jouw snaaigedrag onder controle te krijgen, dan kan de ABCdietist online begeleiding bieden.