Bouillonpasta, koken zonder pakjes en zakjes
#zoutarm #fodmap #soep #saus
Hoeveelheid
3 gesterileerde grote glazen (jam)potjes of 6 kleine
Foto en recept van Ellen Steinmeijer, ABCdietist
Tijd
30 minuten
Wat heb je nodig
- 300 gram prei en/of rode ui, witte ui, lente-ui (FODMAPdieet alleen groene deel van de prei en evt groene deel van de lente ui)
- 250 gram knolselderij
- 250 gram wortel
- 50 gram bleekselderij
- 100 gram verse bladpeterselie met stengels
- 1/2 vers rood pepertje zonder zaadjes
- (3 verse laurierbladeren)
- (25 gram lavas)
- 250 gram fijn (zee)zout, mag minder (verhouding zout - groente/kruidenmengsel moet minimaal 1:5 zijn)
Experimenteer met andere kruiden en groenten, pas zelf de hoeveelheden aan. Belangrijk is dat de basis voor ongeveer 1/3 uit prei en/of uien bestaat. Dit is nodig voor een goede bouillonsmaak waar ook de knolselderij een groot aandeel in heeft. Je kunt bijvoorbeeld tijm, bieslook, selderie, knoflook toevoegen maar ook zongedroogde tomaten, bloemkool, broccoli, spitskool, pastinaak of andere groenten waarvan je restjes over hebt.
Materiaal
Keukenmachine/foodprocessor of staafmixer
Bereidingswijze
- Maak alle ingredienten schoon en maak ze zondig droog met een keukendoek of in de slacentrifuge. Snijd ze in kleine stukken.
- Maak de ingredienten klein in de keukenmachine. Waarschijnlijk moet je dit in meerdere porties doen.
- Doe alles over in een grote kom.
- Voeg het zout toe en meng alles zeer goed door elkaar.
- Vul de potten met het mengsel, druk de inhoud goed aan. Maak zonodig de randen schoon of gebruik een vultrechter.
- Sluit af met een deksel.
- Bewaar de potjes op een koele donkere plaats. Ongeopend zijn ze ongeveer een jaar houdbaar, geopend in de ijskast bewaren (maximaal een half jaar).
Gebruik: 1 eetlepel bouillonpasta vervangt 1 bouillonblokje.
Erg lekker in pasta, soepen, jus of andere sauzen.
Recept van Ellen Steinmeijer, ABCdietist