Recepten van ABC Diëtisten

Cake

Cake

#glutenvrij #lactosevrij #fodmaparm

Hoeveelheid

12-16  plakken

Tijd

20 min voorbereiding - 60 min baktijd

Wat heb je nodig

  • 220 gram glutenvrij meel , gezeefd (bijvoorbeeld Schär Kuche & Keckse)
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram boter
  • 4 eieren, gesplitst op kamertemperatuur
  • 10 gram bakpoeder
  • 125 ml lactosevrije melk
  • 1 tl vanille extract
  • snufje zout

Materiaal

- oven

- cakevorm van 25 centimeter

Bereidingswijze

Klop de eiwitten stevig, het hoeft niet helemaal stijf te zijn. Voeg daarna 100 gram suiker toe verdeeld over 3 porties.

 

In een andere kom klop je de boter romig met de andere helft van de suiker toe en mix dit goed, totdat het een lichte kleur heeft.

Voeg eigeel, meel, bakpoeder, vanille-extract, zout en melk toe en meng tot een beslag. Schep het eiwitschuim door het beslag, spatel het er rustig doorheen tot je een mooi glad beslag hebt.

 

Giet het beslag in een ingevette en bebloemde cakevorm van 25 centimeter.

 

Bak de cake in 50-60 minuten af op 180 graden. (Controleer met een sateprikker of deze droog uit de cake komt).

Haal de cake uit de vorm en dek deze luchtig af om uitdroging te voorkomen. Als de cake is afgekoeld verpak deze dan luchtdicht.

 

 

Variatie mogelijkheden:

  • Voeg 2 eetlepels cacao aan de 1/3 van het beslag toe. Doe eerst het witte beslag in de kom en daarboven op het chocoladebeslag. Maak met een mes golfbewegingen door het beslag voor een marmerstructuur.
  • Voeg 100 gram vulling toe aan het beslag: bijv. ongebrande ongezouten noten, cranberries.
  • Voeg 5 eetelepels cacao toe aan het beslag. Bak het deeg in een springvorm, de baktijd zoal hierdoor wel iets korter worden en bestrijk de bovenkant met