Recepten van ABC Diëtisten

Indonesische runder stoofschotel

Indonesische runder stoofschotel

#fodmap #stoofschotel #kurkuma

Hoeveelheid

Voor 4-5 personen.

Als dit teveel is dan kun je wat over is goed invriezen.

Tijd

In de slowcooker 6-8 uur / op het fornuis 4 uur

Wat heb je nodig

500 gram magere runderstooflappen in blokjes van drie bij drie cm gesneden

4 tenen gepelde knoflook om knoflookolie van te maken

2 eetlepels kokosolie (of zonnebloemolie)

2 preien, alleen het groen in ringetjes gesneden

1 rode peper van de zaadjes ontdaan, zeer fijn gesneden

1 ruime theelepel kurkuma

300 ml kokosmelk bij gebruik slowcooker / 500 ml kokosmelk bij stoven op het fornuis

1 bouilonblokje, fodmaparm

5 blaadjes citroenblad (verkrijgbaar bij de Toko als djeroek poeroet)

1 theelepel palmsuiker

1 eetlepel gemalen koriander (ketoembar)

1 theelepel citroengras (sereh)

1 theelepel gemalen gemalen gelangawortel (laos)

 

 

Materiaal

Braadpan en als je hebt een slowcooker/ Crock pot

Bereidingswijze

Fruit de knoflook zachtjes  in de olie gedurende 5 minuten en verwijder de knoflook.

Voeg het vlees, de rode peper, de prei en de kurkuma toe en braad het geheel zachtjes aan.

Voeg de kokosmelk toe en alle  andere overige ingredienten en meng dit goed.

Als je van een slowcooker gebruik maakt dan doe je alles nu over in de slowcooker en stelt deze in op de lage stand voor 6-8 uur.

Indien je geen slowcooker hebt laat dan alles op een laag pitje, eventueel met een vlamverdeler met het deksel op de pan haal zachtjes sudderen gedurende 4 uur.

Let op dat het stoofgerecht niet droogkookt, doe er anders wat extra water bij.

Proef het gerecht en voeg eventueel zout, peper en/of kruiden naar eigen smaak toe.

 

Garneer voor het opdienen met verse koriander en serveer het gerecht met spercieboontjes en (zilvervlies)rijst.

Voor een niet fodarme versie hoef je de knoflook niet te verwijderen, neem dan 2 in plaats van 4 teentjes en snijd de knoflook fijn.  De prei kun je vervangen door 1 fijn gesneden ui.